Malinová marmeláda
Malinová marmeláda je jeden ze způsobů, jak si uchovat toto výborné a aromatické ovoce. Konzervované maliny jsou velmi oblíbené pro svoji vůni a výraznou chuť.
- méně hodnotné lesní nebo zahradní maliny (drobné, rozměklé a podobně)
Na 1 kg malinového protlaku:
- 600 g cukru
- 40 g pektogelu (1 balíček)
- 3 g kyseliny citrónové
Maliny přebereme a propláchneme vodou. Pokud jsou červivé, namočíme je na chvíli do vody s přídavkem soli (20 g soli na 1 l vody) a propláchneme studenou vodou.
Po odkapání maliny rozmačkáme, podlijeme několika lžícemi vody a v kastrole rozvaříme. Jakmile maliny uvolní dostatek šťávy, prolisujeme je přes síto.
Odváženou dávku protlaku vaříme v širokém kastrolu než se objem zmenší asi o třetinu. Potom přidáme čtvrtinu dávky cukru a vaříme dále asi 5 minut. Přidáme pektogel smíchaný s trochou cukru, vmícháme do marmelády a po rozpuštění přidáme pomalu zbytek cukru. Snažíme se ho přisypávat tak, abychom nepřerušily var a vaříme dál.
Ke konci varu přidáme kyselinu citrónovou rozpuštěnou ve lžíci vody. Když malinová marmeláda zhoustne naplníme jí do skleniček, upevníme víčka, skleničky obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.
Marmelády připravujeme z ovoce, které může být méně kvalitní i trochu poškozené, ne však nahnilé. Marmeládu odpařujeme v dávkách do 1,5 kg ovocného protlaku. Maliny obsahují méně pektinových látek, proto při přípravě malinové marmelády použijeme pektogel.
Marmeládu můžeme připravit i ze dvou až tří druhů součastně zrajícího ovoce, přičemž použijeme ovoce s vyšším obsahem pektinu a nemusíme přidávat žádné pektinové přípravky. V tomto případě můžeme použít stejný podíl malin a červeného nebo černého rybízu.
Jestli je malinová marmeláda hotová poznáme několika způsoby. Jedním z nich je, když vařící marmeládu kápneme na studený talířek a po vychladnutí zkusíme kapku posunou prstem, měla by zůstat vcelku se skrabaceným povrchem. Více o přípravě marmelád naleznete níže.
Napsat komentář