Malinová marmeláda

Malinová marmeláda recept

Malinová marmeláda je jeden ze způsobů, jak si uchovat toto výborné a aromatické ovoce. Konzervované maliny jsou velmi oblíbené pro svoji vůni a výraznou chuť.

Ingredience na přípravu malinové marmelády:
    • méně hodnotné lesní nebo zahradní maliny (drobné, rozměklé a podobně)

Na 1 kg malinového protlaku:

  • 600 g cukru
  • 40 g pektogelu (1 balíček)
  • 3 g kyseliny citrónové
Příprava receptu na malinovou marmeládu:
Maliny přebereme a propláchneme vodou. Pokud jsou červivé, namočíme je na chvíli do vody s přídavkem soli (20 g soli na 1 l vody) a propláchneme studenou vodou.

Po odkapání maliny rozmačkáme, podlijeme několika lžícemi vody a v kastrole rozvaříme. Jakmile maliny uvolní dostatek šťávy, prolisujeme je přes síto.

Odváženou dávku protlaku vaříme v širokém kastrolu než se objem zmenší asi o třetinu. Potom přidáme čtvrtinu dávky cukru a vaříme dále asi 5 minut. Přidáme pektogel smíchaný s trochou cukru, vmícháme do marmelády a po rozpuštění přidáme pomalu zbytek cukru. Snažíme se ho přisypávat tak, abychom nepřerušily var a vaříme dál.

Ke konci varu přidáme kyselinu citrónovou rozpuštěnou ve lžíci vody. Když malinová marmeláda zhoustne naplníme jí do skleniček, upevníme víčka, skleničky obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.

Tipy, rady a postupy při přípravě malinové marmelády
Marmelády připravujeme z ovoce, které může být méně kvalitní i trochu poškozené, ne však nahnilé. Marmeládu odpařujeme v dávkách do 1,5 kg ovocného protlaku. Maliny obsahují méně pektinových látek, proto při přípravě malinové marmelády použijeme pektogel.

Marmeládu můžeme připravit i ze dvou až tří druhů součastně zrajícího ovoce, přičemž použijeme ovoce s vyšším obsahem pektinu a nemusíme přidávat žádné pektinové přípravky. V tomto případě můžeme použít stejný podíl malin a červeného nebo černého rybízu.

Jestli je malinová marmeláda hotová poznáme několika způsoby. Jedním z nich je, když vařící marmeládu kápneme na studený talířek a po vychladnutí zkusíme kapku posunou prstem, měla by zůstat vcelku se skrabaceným povrchem. Více o přípravě marmelád naleznete níže.

Související články a recepty:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *